FlashForward pilot + 1

Posted: 2009. október 16., péntek by damoqles in Címkék: , , , , ,
0

(honlap), (imdb)


A világ teljes (emberi [tényleg, mi van a főemlősökkel, a delfinekkel vagy a politikusokkal?]) lakossága pontosan 2 perc 17 másodpercre elveszíti az eszméletét, és felébredve a zúzódásokon kívül ködös, fél évvel későbbi próféciák is kínozzák őket: önkívületében mindenki kurta betekintést nyert jövőbeli életébe. A címszereplő áljelenség neve a múltidézés, azaz flashback szóból eredeztethető, és mivel erre épít az egész sorozat, igazán dicséretes, hogy túlzón abszurdnak, feleslegesen túlmisztifikáltnak vagy csak zagyva érdektelenségnek nekem max. a bevezető epizód elején tűnt (vö. elrettentő példaként a Losttal), később inkább a háttérbe szorul a globális hisztéria a kisebb léptékű nyomozás és a személyes problémák előnyére.




Nem mintha emellett nem volna mégis egy pöttyet idétlenke az ötlet, de hát mit tudok én a nagy egészről, még csak két részt láttam belőle. Az a lényeg, hogy eddig van olyan érdekes a sorozat, hogy leültessen maga elé a következő epizódra is. Lehet, hogy teljesen logikus magyarázattal állnak majd elő a tömeges alélásra, amely ráadásul, mint kiderül, nem is biztos, hogy véletlenül következett be. Bankrablómaszkos gyilokkommandó, játékbabafetisiszta hekker árnyékember, a felfedett sorsszerűség következtében elrendeltetetten szeretővé avanzsáló idegen, ismeretlen figura egy biztonsági kamera szalagján, akire valami okból nem hatott a mindenki mást a lábáról ledöntő K.O., meg még néhány kisebb, összevetve szép mennyiségű ötlet van bedobva a kombinatorika-mániás, tévés összeesküvés-elméleteken edződött nézők agyának fogaskerekei közé. Az első percekben valahogy olcsó beetetésnek éreztem a(z üdvösnél olcsóbb) számítógépes effektekkel fejetlenné változtatott város apokalipszisét, meg a szemöldökráncolós magyarázatot a töréntekre, de szerencsére nem a katasztrófafilmes vonulaton haladt tovább a sztori. Az FBI hozzáállása mondjuk szintén megér egy misét – az világos, miért élvez abszolút prioritást az egész sárgolyóbist sújtó paradoxon, a film szempontjából az is érthető, miért az eddig bemutatott szereplők vezethetik a nyomozást, de hogy az ultimatív megoldást a nyomok összekapcsolására egy szem ügynök hagymázas látomása és egy szem internetes honlap jelentse, az meredek. Még ha működik is. Tegyük még hozzá, hogy iszákos, vagyis azzá váló, de az előretekintésében mindenképp részeg ügynökről van szó, meg persze a netes fórumozók híres szavahihetőségéről, és máris látható, remélem, mit kifogásolok a dologban. Azért lenyelem, persze, az ilyen rejtett igazságokat felfedő negyven perces műfajban leerőltettek már rosszabb meggondolatlanságokat is a torkunkon, meg aztán precedens nélkül bizonyos szinten érthető, hogy a nyomozók minden paraszthajszálat a markukban akarnak tudni. Ugyanakkor ha elfogadjuk, hogy az egész világ ezen a problémán agyal, akkor meg az lesz érthetlen, hogy miért egyetlen iroda foglalkozik az üggyel, illetve miért vannak meglepődve, amikor kiderül, hogy mégsem?



Rendben, befejezem a csomókeresést a történet fonalán, hiszen végül is ez egy egészen jól adagolt, egyik aspektusát sem eltúlozva előtérbe erőltető mese; pont eléggé fineszesen zavarba ejtő, hogy felkeltse a célközönség figyelmét, de nem annyira hiteltelenül túlspilázott, hogy egy újabb, a nézőt minden értelmes válasz nélkül hagyó próbálkozásnak tűnjék. Én, ha a csatorna programfejese lennék, valószínűleg nem adtam volna meg neki a zöld lámpát a forgatókönyv, sőt talán még a pilot után sem, ezzel szemben kifejezetten bejön a mód, ahogyan meg van valósítva az egész, na meg a következő részek ígérete. A már kvázi tényszerűen lefektetett jövőkép miatt reális keretbe van foglalva a történet, amely meggátolja a vadabb kicsapongásokat, és biztosítja az egy-két évadon belüli ügyfelgöngyölítést, még ha akkor egyelőre csak részmegoldásokat és féligazságokat is kapunk. Meglátjuk, talán még tévedek is egy nagyot. 3 (...és fél?) csonkolt plüssmókus / 5.

Semmitmondó teaser:


Spoileres promó:


0 megjegyzés: