További filmelőzetesek

Posted: 2009. augusztus 22., szombat by damoqles in Címkék: , , , ,
0

Butler duplájának bejegyzésével kihúztam magam alól a szőnyeget - most már kénytelen vagyok minden, csak marginálisan érdeklő, vagy eddig elfejtett várós moziról írni néhány sort. Hát íme. (És még mindig nem nevezném kimerítő listának.)

The Fourth Kind
Spielberg Harmadik típusú találkozások mesterművére rálicitiálni akár csak a címben is nem semmi merészségre vall, ugyanakkor persze nem ő találta fel a kifejezést (a 3. típusú találkozás a kapcsolatteremtést jelenti földönkívüli lényekkel - mármint a teoretikus szakirodalomban -, a 4. a kis kopaszok általi elrablást), és ez itt kemény prichothrillernek ígérkezik, bónuszként állítólag valós események alapján. Engem mindig meg lehet venni egy kis ufós ijesztgetéssel (a Jelek fantasztikus film, mondjon bárki bármit), egy elgondolkodtató valóságtartalmú feldogozással, emberek megtébolyodása folyamatának a bemutatásával; talán még Jovovich negatív tartományba konvergáló nem-színészi nem-játéka sem fog zavarni annyira.




Whiteout
Képregényfeldolgozás lesz sarkköri borzongással, nem csak a hidegtől. Hál'isten a trailer nem lő le komolyabb poénokat, így csak körvonalazott fogalmunk lehet a valahol a Lostot, Lovecraft Az őrület hegyeinél kisregényét meg a The Thinget idézni látszó ismeretlen fenyegetés természetét illetően. Kötve hiszem, hogy az utóbbi kettőt meg tudná közelíteni minőségben, de már csak a próbálkozásért is megérdemli, hogy végigüljem. Aztán könnyen lehet, hogy semmi köze nem lesz azokhoz - annál jobb, nagyobb lesz a meglepetés, s talán még valami eredeti ötletet is kapunk a végén.



Zombieland
Na ez igazi bűnös élvezetnek ígérkezik: agyat kikapcsolni igénylő primitív, brutális, mocskos szórakozás, ahol a humor minimum 90%-át az élőholtak különféle kreatív és véresebbnél véresebb módokon való széttrancsírozása fogja adni. Általában nem szeretem az ilyen filmeket, mert se történetük, se karakterrajzuk, se értelmes mondanivalójuk nincs (persze miért ilyenekben keresem ezeket, mi?), a zombi tematika pedig igazán velőig rágott csont lett az utóbbi években... ennek viszont van valami betegesen szórakozott hangulata, ami talán, talán ki fogja emelni a horrorkomédiák sorából. Még ha nem is adok rá neki sok esélyt. Woody Harrelson tipikus bunkó, nagyarcú, nagy beégésekre hivatott cowboyfigurája is feltűnik, meg nagy fegyvereket lóbáló kisgyerekek - legalább nem veszik magukat komolyan.



Ninja Assassin
A címből akárki leszűrheti, hogy itt a röpködő testrészek túlsúlyban lesznek az Oscar-jelölésekkel szemben, ám ez nem feltétlenül rossz pont. Az előzetes alapján egyfajta durvább, jobban koreografált Batman: Kezdődik! kistestvért várok bosszúszomjas, mestere ellen fordult ásznindzsatanonccal, hegyes műfülek nélkül, vérbő akciójelenetekkel. Az egyik forgatókönyvíró Straczynski, aki a képregényektől kezdve a tévésorozatokig rengetegszer bizonyította már remek dramaturgiai érzékét, reméljük hát, hogy a klisésnek ígérkező, finoman szóva nem a színészi játékra épülő felállás ellenére is kerek, jól kigondolt sztorit kapunk a katanavillódzások szüneteiben. [Amúgy katana rulez!]



Tron Legacy
A Tron talán az első sci-fi volt, amit olyan fiatalon láttam a tévében, hogy teljesen összezavart a bizarr világával, és belém plántálta a sci-fi szeretetét, amikor még azt sem tudtam, mi az. (Pontosabban ez és a Logan futása.) Az már most nyilvánvaló, hogy a látvány jellegében hű marad az eredetihez, abszolút szemet gyönyörködtető lesz, és Olivia Wilde neve a stáblistában sem épp elmarasztaló tényező; ahogy az sem, hogy Disney logó ide vagy oda, már a trailerben elkövetnek egy gyilkosságot, szóval talán nem kell félni, hogy túlságosan gyerekekre szabják a filmet. Nagy kár, hogy csak jövőre suhan-tép-repeszt a vásznakra.


Kick-Ass
Mark Millar képregény-minisorozata egy töketlen kamaszfiúról szól, aki úgy dönt, falmászás meg emberfeletti erő képessége nélkül is szuperhős lesz. Varr is magának egy megfelelően röhejes testresimuló göncöt, és két bottal felfegyverkezve félholtra vereti magát egy sikátorban néhány utcakölyökkel... és persze nem okul belőle semmit. A történet komolytalan szuperhős-szatíra, amelyet még a teljes képregénysorozat megjelenése előtt elkezdtek forgatni, köszönhetően Millar előző adaptációja, a Wanted sikerének. A hőslétet kifigurázó/átértelmező művek nagy divatja dúl mostanság, elfér köztük egy sötét komédia is, csak attól félek, moziország debiljei a Wantedhez hasonlóan ezt is felismerhetetlenné torzítják "feldolgozás" címszóval. Nem mintha az eredeti füzetek olyan zseniálisak volnának, viszont amit a Wanteddel műveltek, az tényleg rohadtul dühítő. Kiszivárgott előzetes.

















Iron Man 2
Downey Jr. tovább lubickol a nagy, fémborítású lábon élő milliárdos feltaláló szerepében, közben egy, az előzőnél is veszélyesebb ellenfél (Mickey Rourke) bukkan fel, és világa lassan becsordogál a Marvel univerzum kontinuitásába olyan karakterek feltűnésével, mint Nick Fury (Samuel L. Jackson), War Machine (Don Cheadle) vagy Black Widow (Scarlett Johansson). Érdekes lesz látni, hogyan hozzák össze az egyes szuperhősöket saját filmjeikben, hogy aztán egy Avengers-mozi keretében végre összeálljon a Hulkból, Vasemberből, Hangyaemberből... öö, hagyjuk; ha csak annyit írok, hogy a Föld legnagyobb (Marvel-féle) szuperhőseiből álló csapat, az kevésbé megmosolyogtató. Nekem már az is elég, ha a Vasember 2 eléri az egyeske szintjét és kikerüli az új Hulk (Nortonnak egyébként cameója várható) meg Wolverine filmek számolatlan buktatóját. Lesikamerás kedvcsináló.

0 megjegyzés: