Rescue Me Pilot

Posted: 2009. augusztus 19., szerda by damoqles in Címkék: , ,
0

(honlap), (imdb), (Rescue Me - Trailer)

Mindig úgy gondoltam, hogy a tűzoltómeló szar ügy, nem semmi figurák szentelik az életüket elszenesedett bútorok és megpörkölődött emberek hamujának letüdőzésére, és pont. Nem foglalkoztat a téma filmekben, a való életben pedig megrekedtem a csomókötéseknél az általános iskolás önkéntes tűzoltóképezdében. A Rescue Me (anyanyelviül Ments meg!) viszont olyan pozitív kritikákat és élménybeszámolókat fialt mindenféle netes megmondóemberek szájából, hogy végül kővel ütöttem és bepróbáltam a pilot epizódot.

Ments meg, minnyár leszakad az állkapcsom!

Negyvenegynéhány perces nem-országos-tévéadós dramedyről van szó: gyorsváltunk gyomrot összeszorító tragédiáról szókimondó komédiára, közben kiszalad egy-két fuck is a sérült lelkivilágukkal, fegyvertársi kötelékükkel, defektes magánéletükkel és alapvető jófejségükkel együtt rövid úton megkedvelhető tűzoltók szájából. A főszereplőnek annyira betett 9/11, hogy azóta is kormos halottakkal beszélget, ha senki nem látja; házassága romokban, alkoholizmusa visszatérőben, hivatásának démonai csúcsformában. A többi karakter is van annyira félresiklott, hogy személyes sértésnek vegye a felkínált lehetőséget egy pszichiáterrel való diskurzusra, ráadásul nem teljesen poszt-traumatikus stresszről van szó, hiszen továbbra is nap mint nap (a civilekre, akikért felelnek, csak aztán önmagukra) életveszélyes szolgálatot kell teljesíteniük, még ha csak pár pohárnyi pisa feltakarításáról van is szó, példának okáért.

A készítők remekül belőtték a hangulatot, ami nálam dobogós tényező egy szórakoztatóipari terméknél. Melankólikus emberközeli pillanatok, csaknem dokumentarista stílusú tűzoltós akciók és poénkodás közel egyenlő arányban vannak jelen, és valahogy mindhárom működik az adott dózisban, a jelenetkezelés, a zene, a színészi játék miatt ugyanis elhisszük, hogy most éppen komoly esethez autóznak ki, hogy a leendő exfeleséggel lesz még egy kis megmosolyogtatóan kínos galiba a jövőben, hogy Tom nem jókedvből hallucinál elesett bajtársakat stb. Lehetséges, hogy most csak hirtelen felindulásból tetszik ennyire, mert hát nem csak, de főleg tűzoltós sorozat lévén nem volt nehéz túlszárnyalnia padlót verdeső elvárásaimat vele szemben, de a lényeg, hogy túlszárnyalta őket. Jöhet a többi rész. Már eddig is csont nélkül 4 letépve is pofázó haverbúra a szekrényben / 5.

0 megjegyzés: