Mert mozizni döfi

Posted: 2009. augusztus 13., csütörtök by damoqles in Címkék: , ,
0

Kigyűjtöttem néhány filmelőzetest a jútyúbról, hogy az elvárásaim szerinti prioritási sorrendbe tudjam őket rendezni. Ez utóbbi nem sikerült, így abszolút random sorrendbenben közlöm őket.Sorkizárás
District 9
(trailer), (imdb)
Peter Jackson felkarolt egy független filmest azzal az ukázzal, hogy bővítse egészestésre és peterjacksonos látványvilágúra xenofób Dél-Afrikáról szóló áldokumentumfilmjét. Engem a dokumentarista stílussal már aláírtan megvettek, na persze a cthulhoid földönkívüliek, a reményvesztettség és a néma fenyegetés tematikája, az ember gerinctelenségének ismételt (bár már redundáns, de attól még mindig pofánkba tolni valóan szomorú és igaz) bizonyítása, a helyszín megvalósítása a nyomornegyedektől a lebegő csillaghajókig, meg kb. a trailer minden egyéb eleme sugározta aláhúzottan nagybetűs HANGULAT is hozzájárult, hogy újradefiniáljam a tűkön ülés fogalmát a filmmel kapcsolatban. Kissé olyan, mintha a Half-Life 2 moziverziója lenne, csak itt az emberek helyett az idegenek vannak gettósítva, Kelet-Európa gettói helyett Afrikában.
Nézzétek meg a nem kicsit durva víruskampányát is a hivatalos oldalakon: ittni, illetve itten, illetve a többi, ezeken található linken.
Íme továbbá az eredeti kisfilm Neill Blomkamptól. A trailernél is kevésbé spoilerveszélyes a filmre, a hangulat viszonnt ugyancsak a köbön.

9
(trailer), (imdb)
Úgy tűnhet, hogy ráfixálódtam a kilences számra, pedig nem is, egyszerűen csak 2009 a 9-es éve az izgalmasnak ígérkező filmek terén. Ez a 9-es szintén egy kisebb projektből nőtt fel a nagyvászonra neves producerek szárnyai alatt (Burton, Bekmambetov). Az előzetes alapján közel sem gyerekmeséről lesz szó, sokkal inkább a frankensteini mítosz posztapokaliptikus jövőbe / alternatív jelenbe helyezéséről. Tetszik a kreatúrák dizájnja is, mintha Leo mesternek a babázás is a szakterületei közé tartozott volna.

Toy Story 3
(trailer), (imdb)
Vagy a CGI játékbabákra fixálódtam volna rá? Mit is mondhatnék, a Toy Story volt az első eredeti VHS-em, és úgy megfogott, mint azóta egyetlen más kompjúteranimált egészestés sem. Reménykedem, hogy legalább a második rész színvonalát tartani tudják; ugyanakkor Pixar produkcióról van szó, szinte nonszensz dolog aggódni miatta.

Alice in Wonderland
(trailer), (imdb)
Tim Burton újabb szokásosan szokatlan álomvilágába kalauzol el bennünket felesége, Johhny Depp (nem félreérteni) és a gyerekes felszín alatti ijesztő világ koncepciójának sokadszori felhasználásával. Reméljük, ezúttal dalbetétek nélkül.

The Imaginarium of Doctor Parnassus
(trailer), (imdb)
Terry Gilliam Burtonhöz hasonlóan ahhoz a rendezői alfajhoz tartozik, melynek tagjait vagy hallucinogéndiétán tartják a producerek, vagy csecsemőkorukban beleejtették őket a gyümölcscentrifugába – de bárhogy is legyen, szédületes látomásaik vászonra viteléért hálát rebeghet a már minden hollywoodi klisébe belefáradt moziguru. Jelen film abban is különleges, hogy ennek forgatása maradt félbe időlegesen Heath Ledger halála miatt, Gilliamet azonban ez sem tudta megállítani: bevállalta, hogy még zavarba ejtőbben elvont mozit csinál, és több másik színésszel helyettesítette a főszereplőt (Depp, Law, Farrell), elvégre a cím citálta képzeletnek semmi sem szabhat határt. Kíváncsi vagyok, hogyan oldották meg, és előre örülök, hogy mennyit nem fogok rohadtul érteni az egészből. Gilliamet viszont éppen ezért szeretjük, nyugi.

Where the Wild Things Are
(trailer), (imdb)
A fentiek után úgy tűnhet, hogy ráfixálódtam a mesebeli témájú mozikra, pedig csak most értünk ahhoz a filmhez, ami valószínűleg a leginkább gyerekekre kihegyezett lesz. A híres mesekönyv adaptációja egyedi látványvilágot ígér, remélhetőleg a történet is élvezhető lesz benőtt fejelágyával.

Sherlock Holmes
(trailer), (imdb)
Guy Richie erőlködően jópofáskodó gengszterfilmjei nem tartoznak a kedvenceim közé (további rossz pont, hogy képes volt feleségül venni Madonnát, amivel a fickó ízlésvilága bizonyítottan távolabb áll az enyémtől egy imádkozósáskáénál), de talán most, hogy irodalmi adaptáción ügyködik, nem teljesen saját kútfőből, megtalálom vele a közös nevezőt. A film az eddigi mozgóképes Holmes-feldolgozásoktól eltérően finomítás nélkül szerepelteti az ópiumfüggő, nőfaló, bokszmester detektívet, nyakon öntve az általános Richie-féle fekete alvilági humorral, és a jelek szerint egy nem kimondottan szokványos felderítendő üggyel. Downey Jr. az utóbbi időben játékával ellopja magának az összes filmet, amelyben megjelenik, így már csak miatta is vetünk erre egy pillantást, hátha jól sül el a konvenciógyilkosság.

The Road
(trailer), (imdb)
A Nem vénnek való vidék írójának, Cormack McCarthynak második könyvfeldolgozása lesz világégés utáni(nak tűnő) környezetben, főszerepben egy kis családdal és viszontagságaikkal a szétesett, elvadult társadalom romjain. Első látásra meglehetősen funkció nélkülinek találom a posztapokaliptikus miliőt, hiszen annak a fajta családi túlélő/érzelmi/bosszúdrámának a hatásos kifejtése, amit a trailer előrevetít, nem igényli a különlegesebb háttérvilágot, de ne legyen igazam, és kapjon nagyobb szerepet a katasztrófasújtotta helyszín is. Poszt-apok rulez, tudniillik.

The Book of Eli
(trailer), (imdb)
Ezzel most úgy tűnhet, hogy ráfixálódtam a posztapokaliptikumra, és ez abszolút igaz is. A BoE a legfalloutosabb mozinak ígérkezik a Mad Maxek óta. Nem tudom, hogy a maja ítéletnap közelsége vagy csupán egymás majmolása okozza-e, de a filmstúdiók mellett a videojátékkiadók is egyre jobban ráállnak az armageddoni termékekre (Fallout 3, Fallout New Vegas, Rage, Borderlands, Brink, Fuel, Wasteland, Stalker stb.) – csak így tovább! Tegye fel a kezét, aki nem szeret radioaktív homokot köpködve mutánsokat cakkozni ragasztószalaggal foltozott rozsdás géppityuval! (Majd eressze le, tűrje a kövezést, és kifelé.)

Shutter Island
(trailer), (imdb)
Dennis Lehane magyarhonban is megjelent thrilleréből (könyvkritika esetleg várható) Scorsese készít filmet, mint rendesen, most is DiCaprióval a főszerepben. Nemigen tenne jót a filmnek, ha bármit is írnék a történetéről, sőt az ügyesebbjét a spoilerpuzzle-darabokban gazdag trailertől is eltiltanám. Legyen elég annyi, hogy kétfős nyomozás folyik egy kopár szigeten üzemelő elmegyógyintézetben, mivel az egyik bentlakó kámforrá vált. Fordulatlavina és Titokzatos folyót verő érzelmi szadizmus várható.

Inglourious Basterds
(trailer), (imdb)
Tarantino újrázza a Piszkos tizenkettőt; ezúttal még a mozis filmtekercsekből is náci vér fog csöpögni. Pitt over-the-top performansza, a komolytalanul szertelen brutalitás, Hitler bohócnak beállítása, és (lényegében elég lett volna ezt az egyet leírnom) Tarantino kacsaszája a direktori hangosbeszélő mögött garancia az elvetemült, bűnös szórakozásra. Nem várok sokat a filmtől, nekem untig elég, ha amúgy tarantinósan egyszerre borzaszt el és késztet önfeledt kacagásra.

Moon
(trailer), (imdb)
Jó sci-fiből soha nincs elég a mozikban, és ez kifejezetten ígéretesnek néz ki Rockwell egyszemélyes teljesítményével, a Spacey-hangú, smiley-arcú HAL 9000 v2-vel, egy érdekes csavarral a téridőben, és természetesen gyönyörű űrbeli képek tömkelegével.

Surrogates
(trailer), (imdb)
Képregény-feldolgozás (Apropó, mióta “süllyedt” odáig Hollywood, hogy ezt már az előzetesben az egyszeri néző tudomására hozza?) Bruce Willis megszokott karakterével. Egy kis Én, a robot, egy kis Különvélemény, egy kis AI, egy kis Szárnyas fejvadász, és egy nagyon elcseszett frizura Willis kobakjára, ami már önmagában nézőssé végigkuncogóssá teszi nekem a filmet. Aztán még az is elképzelhető, hogy a fenti sci-fik sorába is beállhat minőségileg. Azt már most határozottan előnynek érzem, hogy nem egy átlagos effektbuzi, rosszul fizetett forgatókönyvíró tollából származik a történet, a képregényvilág tele van eldugott gyöngyszemekkel.

0 megjegyzés: