Ninja Assassin

Posted: 2010. március 7., vasárnap by damoqles in Címkék: , , , ,
0

(honlap), (imdb)

Nem hittem volna, hogy egy mozifilm még mesésebbé tudja idealizálni és misztifikálni a nindzsákat az animéknél, azt pedig főleg nem, hogy egy nindzsás moziban jobban fognak emlékeztetni a címszereplők árnyékból-lecsapós mozgásai és ölési módszerei az Aliens címszereplőiére, mint az utóbbi tizenhárom év ...: Halál és ... vs ... filmjeiben látottak. Azt sem tudtam (pedig már sejthettem volna), hogy egy nindzsa instant teleportnak tud használni egy tetszőleges sötét szobasarkat, pár perces ujj-jógagyakorlattal fel tud gyógyulni egy kibelezésből, meg hogy egyébként is annyi katanavágást el tud viselni azonnali szörnyethalás nélkül, mintha félméteres elefántfókazsírréteg védené őt a bőre alatt. Az ember mindig tanul valamit!
Főhősünk, a testi-ösztöni szempontból paragon, de természetesen túlméretezett, rózsalevet csöpögtető szívvel rendelkező orvgyilkos módszeresen tapos régvolt klántársai cipőfűzőjére minden újabb küldetésük alkalmával, amiért kiképzése idején megölték szerelme szökni próbáló tárgyát, őt magát pedig aztán volt merszük! megbízni egy hidegvérű egyszemélyes gyilkossággal. Nem tudom, mit várt a kölyök, másfél évtized fegyveres kiképzés és edzés után majd Madonna-koncerteken fognak tánc címszóval ugrálni a háttérben? Mindenesetre, hogy haladjon a történet, és hogy szerződéses bérgyilkosok ide vagy oda, legyen egy pozitívabb szereplője is, főhősünk - rögtön, miután félholtra verte őt egy mezei europid izomagyú - végez vagy egy tucatnyi leendő feketepizsamás vértestvérével, és menekülés gyanánt szétloccsantja az akkorra már surikenekkel keresztül-kasul hasított agyát egy medencét célzó húszemeletes hátraszaltóval. Illetve túléli és meglóg. Ennél felesleges kevésbé valószínűtlenebb egérutat várni egy olyan szervezet elől, amelynek tagjai pusztán az ember szaga alapján is képesek lenyomozni bárkit kontinensnyi távolságból, szóval ezt csak úgy el kell fogadnunk. Az is lehet, hogy vizet érése előtt elteleportált Svájcba egy szúnyoglárva vetette hullám árnyékából, nem tudom.
További szereplőink a fiatal fekete női és az ősz fehér férfi Europol-ügynök - lehet találgatni, végül ki lesz nindzsánk sidekickje és ki tesz majd nekik keresztbe. (Színre lépésük legnyilvánvalóbb pozitívuma az, hogy kiderül, az USA helyett ezúttal Berlinben játszódik a sztori, ami kb. a film legkellemesebb meglepetése volt számomra.) Előbbi nyomozó rálel a nindzsaklánok nyomára, akik ezért persze papucsállatkányi szeletekre akarják dobócsillagozni az összes érintett ügynököt - gondolom, hogy elrejtsék működésük bizonyítékait -, nem számolnak azonban Raizóval, aki a meglógása óta megnövesztette a haját és nem mellesleg sikerült neki működőképessé huzaloznia a legutóbb még cafatokra szakadtan látott minden egyes idegét és izmát a testében. Surikenjeit még mindig olyan erővel dobálja, akár egy humanoid Gauss-ágyú, ninja tojával simán kettévágna egy fénykardot is, és láncos sarlója még mindig önálló életet látszik élni a kezében (szinte látom magam előtt a vértől bugyborékoló monológjait, amiket a Baldur's Gate-ben kapott volna), így nem okoz neki nagy gondot saját testnedveikkel a plafonra ragasztani ellenfelei testrészeit - a harcok látványosságánál már csak erőszakosságuk nagyszabásúbb, annál pedig csak dühítően olcsó CGI-voltuk a gyomorforgatóbb.
Ha ennyiből nem derült volna ki, a filmnek nem a történet az erőssége, noha Straczynski és a többi író igyekezett valami értelmesebbet kihozni a mozi húsdaráló-koncepciójából. Az igazság az, hogy a narratívát nyom nélkül mossa el az akciójelenetek ontotta vérár, amelynek hátán az árnyékleplével vitorlázó Raizo meg sem áll néhai klánfőnőkéig, hogy megskalpoltassa vele az egész testét szörnyű bosszút álljon rajta, amiért... a világ legnagyobb harcművészévé és leghatékonyabb egyszemélyes harcászati tényezőjévé nevelte. A piszok. Persze nem lehetett könnyű az edzés, amely mellett Batmané koradélutáni sziesztának tűnt mézes teasüteménnyel, de a végeredményért azért egészen megérhette - és most nem arra gondolok, hogy a film végén Raizo egy nagy, összefüggő hegszövetté változott.
Nem kiemelkedő, nem is ócska, egyszerűen bűnös szórakozás; vegetariánusok vagy nagymamák jelenlétében nézve potenciálisan parádés élmény: 2 és fél életmentő mellkasmutáció / 5.



Potyabónusz (ha már fölmerült a Sötét Lovag):

0 megjegyzés: