Vigyorognivaló-ajánló

Posted: 2010. január 5., kedd by damoqles in Címkék: , , , ,
0

Úh, de rég volt már... A nagy karácsonyi lazulásban sorvadásnak indult az írói vénám, és a sok bejglitől annyira megdagadt a mindenkori múzsám, hogy nem fért a fejembe. Paradox módon az olvasással, filmnézéssel és netexpedícióimmal is felhagytam, pedig mások ilyenkor élik ki hobbijaikat. Találtam ugyan egy új hobbit, de erről később. Most, hogy ne kelljen mán hirtelen túl sokat írnom, ajánlanék három webes arcot, akik egyrészt inspirációként szolgálnak számomra, már ha szabad ilyet írnom, de főleg pillanatnyi irigységi sárgaságaim forrásaiul -- nem csak mert olyan kreatívak, hanem mert ebből is élnek meg.


A cinemassacre.com James Rolfe honlapja, aki elsősorban Angry Video Game Nerdként lehet ismerős, de vannak filmrecenziói is, és nagy szörny- és horrorbuzi hírében áll. További ismertetőjelei a nyelvújító és állandó jellegű káromkodás és áldühöngés, ha régi (és szar) videojátékokról van szó, illetve cseppet túlcsorduló szentimentalizmus, ha saját, sokéves filmes/klipes zsengéinek a bemutatásáról. Legalább az AVGN -- azóta sokszor másolt, egy esetben vonásról vonásra -- figurájáért jár neki legalább egy méretes pirospont nálam.


Annak a Szemüveges Srácnak a weboldala elsőre befogadhatatlan mennyiségű videoblogger geeket tömörít, elsőre, de negyedikre is átláthatatlanul rendszerezve, ezért most csak címszereplőnkre koncentrálnék, ő a fő attrakció. Doug Walkernek is több maskarája van, de a legsikerültebb mindenképp a Nostalgia Critic, aki verbális láncfűrésszel esik neki a mozi- és tévévilág legjóérzésbomlasztóbb abominációinak, melyek súlyosságuk szerint hol az őrületbe kergetik őt, hol menekülésre késztetik. Ritka szórakoztató videói vannak, nem is emelnék ki egyet sem a közel százhúszból, nyilván mindenkinek azok lesznek a legérdekesebbek, amelyek témájához már volt szerencsétlensége  a képernyőn vagy a nagyvásznon. NC-t már említettem a blogon, de nem lehet eléggé kihangsúlyozni, mennyire tisztelem azt a mazochista igyekezetét, amivel hétről hétre újabb ~húszperces, sziporkázó anyagot állít elő (általában a fivérével együtt megírva) valamilyen nézhetetlen szörnyűségről, úgy, hogy szinte már meghozza az ember kedvét az adot film megnézésére. Szinte, csak szinte, de mégiscsak szinte. Itt látható kb. a teljes filmográfiája. Az 5 másodperces filmek például klafák, az Ask That Guy viszont az ígéretes kezdés óta mintha túlontúl elsodródott volna az erőltetett perverzség irányába; stb.


Az Escapist gyöngyszeme, és bizonyos szempontból a felhozott triumvirátus legjogosabb trónkövetelője  a Zero Punctuation-ös Yahtzee, az ausztrál beszélőgép. Kortárs videojátékokat veséz ki minimalista, rövid, pörgős rajzolt/montázsolt videókkal, melyeket úgy teletöm tartalommal, poénnal és elgondolkodtató megfigyeléssel, hogy szerintem néha már-már hosszabb forgatókönyvből dolgozik, mint a fentiek. Kreativitása, az utalásokra és morbid képiségre építő humora, s nem utolsósorban játékipari hozzáértése is egész egyszerűen zseniális anyagokra ad neki lehetőséget, és ő még véletlenül se fogja vissza magát. Hál'isten.

0 megjegyzés: